fbpx
23.8 C
Alicante
domingo, 31 mayo , 2020

Orihuela opta a ser ‘Ciutat Creativa’ amb el suport de la Comissió Espanyola d’UNESCO

Amb el suport de quinze entitats, entre elles l'Institut Cervantes, o la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, és una de les quatre ciutats espanyoles que competeixen per este guardó.

- Publicidad -
- Publicidad -Coronavirus
- Publicidad -MobilitatCoronavirus CaixaOntinyent SantJoan
- Publicidad -Benitatxell Mascarillas
- Publicidad -DipAlicante Aspe
- Publicidad -Redován Teulada

Lo más leído

Consulta aquí los datos del coronavirus por municipios de la provincia de Alicante

Sanidad ofrece los datos por municipios de la incidencia de coronavirus en la Comunitat Valenciana.

Fallece un trabajador en una cantera de Agost tras un accidente laboral

Los servicios médicos solo ha podido confirmar el fallecimiento del hombre de 52 años.

El mercadillo de Aspe reanudará su actividad a partir del 4 de junio

Solo se pondrán puestos a un lado de las calles, se controlará el aforó y la distancia de seguridad y será obligatorio el uso de mascarillas.

Dos personas resultan heridas en el incendio de una vivienda en Villena

Un hombre de 44 años y una mujer de 89 años han resultado heridas al incendiarse una vivienda en Villena.

Tancada la convocatòria bianual que UNESCO llança a totes les ciutats del món per a unir-se a la seua Xarxa de Ciutats Creatives, la candidatura d’Orihuela en la modalitat de Literatura ha superat el primer tall de la Comissió Espanyola d’UNESCO i es converteix en una de les quatre ciutats del nostre país que competeix internacionalment per este cobejat guardó.

Orihuela aposta pel seu potencial multicultural i riquesa idiomàtica -amb més de 122 nacionalitats en el municipi-, la dinamització del seu ric patrimoni natural i cultural, els seus importants arxius i tradició d’impremta, la seua activa comunitat d’escriptors i creadors i la figura internacional del poeta oriolà Miguel Hernández que, pel seu esperit de lluita i compromís, va ser qualificat per Dámaso Alonso com “un genial epígon de la generació del 27” (al costat de Federico García Lorca, Alberti o el Nobel Vicente Alexander, entre altres).

La candidatura d’Orihuela –impulsada en el seu moment des del Patronat Històric Artístic de la Ciutat- contempla un Pla Estratègic de Transformació Urbana a través de la Literatura (2020-2024), amb un Pla d’Acció que s’articula en sis programes que es desenvolupen al seu torn en dotze projectes, tot això dirigit a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Agenda 2030 i de la Xarxa Ciutats Creatives UNESCO.

Orihuela contribuirà així a millorar la convivència i integració social, l’accés a la cultura, de manera específica a la lectura i creació literària; s’afavorirà la participació ciutadana; s’atendrà la sostenibilitat del patrimoni cultural i natural, i es generaran aliances entre governs, sector privat i societat civil. El Projecte Literari d’Orihuela, és doncs, un “Projecte Ciutat” orientat al creixement de les indústries creatives com a motor de la seua activitat econòmica i l’ocupació i, de manera especial, a la indústria cultural de la Literatura.

Impacte esperat

La designació de la nostra ciutat suposaria un “segell” de qualitat per a Orihuela, que guanyaria en prestigi, reputació i notorietat. Una oportunitat única de compartir amb la Xarxa de Ciutats Creatives idees, talent, recursos i bones pràctiques.

L’impacte esperat resulta molt positiu per als escriptors oriolans i l’enfortiment del sector editorial; la cohesió social i generació d’ocupació; la millora en la conservació del patrimoni; l’enfortiment de la identitat i gestió de la seua diversitat; el rescat de la memòria i llegat; la internacionalització de la seua cultura; la vitalitat, emoció i bellesa en els espais públics; i un augment d’activitats formatives literàries i en indústries creatives, així com un increment de la producció cultural digital.

En definitiva, Orihuela aspira a convertir-se en epicentre literari i de l’economia creativa del Llevant espanyol, i servir de pont cultural entre el Mediterrani i Iberoamèrica; ser referent d’una societat inclusiva i solidària, a partir de programes literaris compromesos.

Suports

Fins al moment, han remés escrits de suport a la candidatura d’Orihuela quinze entitats: Institut Cervantes, Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, FESABID (Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística); ACE (Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya); CEGAL (Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters); Fundació SGAE (Societat General d’Autors i Editors); Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines; Fundació Cultura de Paz; Federació de Centres i Clubs UNESCO d’Espanya; Centre UNESCO València Mediterrani; Associació Espanya Creativa Innovació en Xarxa; Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya; Xarxa UNESCO Rutes de la Seda; Cercle Intercultural Hispà Àrab (CIHAR) i Diputació d’Alacant.

También te puede interesar

Últimas noticias

Las CCAA decidirán la salida de la alarma en fase 3 pero el Gobierno se reserva el control de la movilidad

Esta nueva prórroga, para la que Sánchez ya se ha garantizado los apoyos suficientes gracias a los acuerdos alcanzados con ERC y PNV.

El campo magnético de la Tierra, su escudo natural, se está debilitando

El escudo de nuestro planeta que permite preservar la vida al protegernos de la radiación de alta energía y que desvía el viento solar se está desplazando en dirección a Siberia.

Alicante mantiene los itinerarios y las zonas peatonales en la Vía Parque, la Cantera y avenida Médico Ricardo Ferre

El Ayuntamiento de Alicante ha decidido mantener varias zonas peatonales y los nuevos espacios los fines de semana, cortando el tráfico de...

Dos personas resultan heridas en el incendio de una vivienda en Villena

Un hombre de 44 años y una mujer de 89 años han resultado heridas al incendiarse una vivienda en Villena.

Sánchez “la última” prórroga del estado de alarma hasta el 21 de junio

Así se lo ha comunicado el presidente del Gobierno a sus homólogos en las CCAA en la videoconferencia que mantienen este domingo.
CatalanSpanish