fbpx
22.7 C
Alicante
jueves, 4 junio , 2020

Alacant commemora el 529 Aniversari de la Concessió del Títol de Ciutat

L'Ajuntament i el primer edil han volgut que aquesta commemoració transcendisca al conjunt de la ciutadania a través de la cultura popular, representada per la colla de Nanos i Gegants d'Alacant

- Publicidad -
- Publicidad -Coronavirus
- Publicidad -MobilitatCoronavirus CaixaOntinyent SantJoan
- Publicidad -Benitatxell Mascarillas
- Publicidad -DipAlicante Aspe
- Publicidad -Redován Teulada

Lo más leído

Sanciones de hasta 6000 euros por fraude en el Ingreso Mínimo Vital

Se considera grave, por ejemplo, no comunicar viajes al extranjero de más de 15 días al año o no cumplir con la obligación de participar en las estrategias de inclusión.

Xixona lanzará campaña de promoción del comercio local

La alcaldesa de Xixona nos indica que tienen dos objetivos principales claros: seguir ayudando a las familias más vulnerables y apoyar a los comerciantes locales, como reconocimiento al gran esfuerzo realizado durante la pandemia.

Alicante prorroga el contrato de los servicios deportivos por 148.400 euros

Gracias a la aprobación de la Junta de gobierno en la sesión de hoy, los servicios deportivos municipales y cursos de actividades acuáticas del Ayuntamiento -Lote 1- seguirán vigentes hasta el 31 de mayo de 2021.

Un conductor se empotra contra el muro de una carretera en Orihuela

Un hombre de 49 años resultó herido este jueves al empotrar su coche contra el muro de una carretera a la altura de Orihuela.

L’Ajuntament d’Alacant ha commemorat hui el 529 aniversari de la concessió del títol de Ciutat, en un acte celebrat en el Saló Blau i presidit per l’alcalde, Luis Barcala, que ha estat acompanyat per la corporació municipal.

El primer edil en la seua intervenció ha enaltit que els motius pels quals ens van concedir aquest títol l’any 1490 hui continuen tenint validesa com són “els nostres sectors productius característics, ubicació així com el caràcter emprenedor dels alacantins que continuen sent els mateixos senyals d’identitat de llavors i que fa 529 anys van convéncer al rei aragonés”.

Amb motiu d’aquesta efemèride, l’alcalde ha posat en valor que resulta obligat 529 anys després “sentir-nos orgullosos d’Alacant i de ser alacantins, i de commemorar les fites que han construït la nostra història”, després de demanar que “hem d’afrontar des d’aquests temps els reptes que el futur ens ofereix, amb la mateixa energia i convenciment amb el qual aquells delegats del Consell d’Alacant van acudir a Còrdova per a obtindre els privilegis que van ser concedits a la ciutat d’Alacant”.

L’Ajuntament i el primer edil han volgut que aquesta commemoració transcendisca al conjunt de la ciutadania a través de la cultura popular, representada per la colla de Nanos i Gegants d’Alacant que també han estat presents en l’acte i ballant en la Plaça de l’Ajuntament, i amb una pancarta desplegada des del balcó principal de la Casa Consistorial que recorda l’aniversari de la concessió del títol el 26 de juliol de 1490.

Amb posterioritat a l’acte l’arxivera municipal, Susana Llorens, ha explicat la història de les imatges i selecció documents facsímils que hi ha exposats en una vitrina a l’Ajuntament dels reis Alfons X el Savi -segle XIII- com són els privilegis rodats, cartes emplomades i cartes obertes que conté exempcions a les viles d’Alacant i Oriola i les concessions reals donades als habitants de la vila d’Alacant, així com el pla del segle XVIII de la façana principal de el  Ajuntament en el qual van intervindre els mestres d’obres Juan Bautista Borja; Vicente Mingot i José Terol, els originals del qual es troben en l’Arxiu Municipal.

La història de la concessió del títol de Ciutat a Alacant data del 26 de juliol de 1490, quan el rei Ferran El Catòlic a Còrdova va emetre el Decret pel qual la, fins llavors, Vila d’Alacant passava a tindre els privilegis de títol de ciutat. Una delegació del Consell d’Alacant es va desplaçar fins a Còrdova per a defensar eixe títol. Evidentment, amb notable èxit, ja que no solament van aconseguir el títol de ciutat per a Alacant, sinó un ampli catàleg de privilegis sota la denominació específica de fur d’Alacant.

Així mateix tal com ha explicat hui l’alcalde entre els motius pels quals el Rei Catòlic va atorgar el decret destaquen “la puixança dels sectors econòmics com el comerç i l’agricultura, l’artesania i la indústria, que havia generat un ràpid creixement econòmic a l’empara d’un port que, en aqueixos moments, era comercialment el més important de la nostra costa mediterrània, el paral·lel augment de la població va fer que es reconeguera que més enllà d’una Vila, la ja llavors mil·lenària Alacant fóra reconeguda com a ciutat”.

Barcala ha destacat que “era tal la importància que es concedia no solament al títol com a ciutat sinó a Alacant com a tal, que el propi Decret disposava una sanció de 5.000 florins d’or, a aquell càrrec o autoritat pública que no usara i tractara a Alacant amb la dignitat de ciutat”.

Per la seua part, l’arxivera municipal ha recordat als ciutadans que hi ha una exposició en els finestrals de l’Arxiu Municipal amb imatges i els documents de gran transcendència per a conéixer la història de la ciutat i a la sala d’investigació d’arxiu que es poden visitar.

También te puede interesar

Últimas noticias

Comprueba que te corresponde en este simulador del Ingreso de Mínimo Vital

En este simulador de la Seguridad Social puedes comprobar si reúnes los requisitos para recibir el Ingreso Mínimo Vital, así como la cuantía que, en su caso, te correspondería.

Cuarto día sin fallecidos por coronavirus en la Comunitat Valenciana

Los casos activos suponen solo el 15% del total de positivos

La OMS dice que la segunda ola de la COVID-19 se puede evitar

En cuanto a la vacuna, subrayó que "no hay una fecha concreta para su elaboración".

Mazón ofrece a todos los grupos políticos participar en las mesas de diálogo del Plan de Reconstrucción en nombre de la Diputación

El presidente realiza esta propuesta durante el pleno celebrado esta mañana en el que se ha acordado reclamar al Gobierno una mejor financiación para la Comunitat.

Detenido el actor porno Nacho Vidal por la muerte de un fotógrafo en un ritual místico

El pasado viernes se procedió a la detención de Nacho Vidal y de dos personas de su entorno, de edades comprendidas entre los 37 y 50 años y de nacionalidad española.
CatalanSpanish