Noticias de Alicante y provincia

sábado, 30 septiembre 2023

Les últimes excavacions a la Pobla Medieval de Ifach confirmen el descobriment de la Porta Oest

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta Julia Parra visiten el jaciment per a conéixer les recents actuacions.

La XV Campanya d’Excavacions a la Pobla Medieval de Ifach a Calp, impulsada pel MARQ, conclourà el 31 d’agost amb la confirmació del descobriment de la Porta Oest d’accés a la ciutat. Així ho va poder constatar in situ ahir el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, que va visitar el jaciment al costat de la vicepresidenta de la institució provincial i diputada de Cultura, Julia Parra, i l’alcaldessa de la localitat, Ana Sala.

- Advertisement -

Els treballs, que van començar a principis de juliol, han oferit nous i importants descobriments. Sota la direcció de l’arqueòleg José Luis Menéndez, un equip compost per 32 estudiants procedents de diferents universitats espanyoles i europees ha pogut reportar les primeres conclusions de la investigació amb importants aportacions a l’estudi d’aquest excepcional enclavament de l’època medieval.

Mazón i Parra van recórrer l’àrea de treball que s’ha représ en aquesta campanya, un espai que l’any passat va oferir el descobriment d’un gran baluard defensiu que apareix en el famós gravat del Penyal de Ifach realitzat per Alexandre de Laborde en 1809. Al costat de la fortificació es va trobar també una porta de quasi dos metres d’ample que, al principi, es va pensar que formava part d’un edifici. No obstant això, les últimes indagacions han confirmat que no és una edificació sinó la Porta de l’Oest, un segon accés a l’interior de la ciutat.

- Advertisement -

Es completa així un sistema en recolzada, completament cobert, que permetia accedir al recinte en un punt més elevat que la porta principal, situada en l’extrem nord-oest.
La troballa d’aquesta segona entrada se suma als descobriments realitzats en anteriors edicions, entre els quals destaquen la DomusLlúria, l’església medieval de Ifach o la necròpoli, on s’han trobat restes dels primers pobladors. Ifach conserva la planta d’una vila medieval de conquesta i va ser germen dels actuals municipis de Calp, Benissa, Senija i Teulada.

El president ha destacat que “per a la Diputació és un orgull impulsar aquest projecte que compleix quinze anys i que pretén estudiar, recuperar i posar en valor un jaciment d’actual referència per a l’arqueologia medieval de la província i de la Comunitat Valenciana. Una excel·lent oportunitat d’estudiar el model territorial, social, econòmic i productiu d’una època que va ser l’origen de les nostres arrels com a poble”, ha puntualitzat Mazón.

Per part seua, la vicepresidenta i diputada de Cultura ha ressaltat el “important paper que exerceix l’arqueòleg José Luis Menéndez, tècnic del MARQ i un dels especialistes en Arqueologia Medieval més destacats del nostre país, en qui recau la direcció del projecte d’excavacions de Ifach”. Julia Parra ha recordat que des que es van iniciar els treballs en aquest enclavament, l’any 2005, “són ja més de 400 estudiants d’arqueologia procedents d’universitats de tota Europa els que han participat en les labors”.

El pròxim 31 d’agost conclouran els treballs d’aquesta edició, que van arrancar l’1 de juliol i que han comptat un any més amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d’Ifac.

Finalment, Parra ha insistit que “la campanya d’excavacions de la Diputació d’Alacant, a través del seu equip d’arqueòlegs del MARQ, és una acció continuada en defensa del nostre patrimoni i un treball sense precedents en la Comunitat Valenciana des de fa més de 15 anys”.

Tal com ha explicat “en aquesta edició els treballs es desenvolupen en diversos jaciments de referència repartits per tota la província, la qual cosa demostra el compromís de la Diputació i de la seua àrea de Cultura amb el nostre territori, els nostres pobles i la nostra gent”.

Programa de Conservació Preventiva

La Diputació d’Alacant contínua, a més, amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment, dirigits pel director de l’Àrea d’Arquitectura, Rafael Pérez, que s’han centrat, fonamentalment en la consolidació d’un xicotet tram del recinte emmurallat. Aquest programa permetrà la pròxima redacció del Pla Director de sa Pobla de Ifach per a escometre la posada en valor i musealización del paratge.

Així mateix, tal com ha avançat la vicepresidenta primera de la Diputació, també és imminent la creació del Centre d’Interpretació de la Pobla medieval de Ifach, un espai museogràfic permanent que se situarà en les instal·lacions del Parc Natural i les negociacions del qual han sigut iniciades per la Diputació d’Alacant a través del MARQ; la Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d’Ifac de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana i la Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ.