L’Ajuntament promou la candidatura d’Oriola a ‘Ciutat Creativa de la Literatura per la UNESCO’

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear en 2004 per a promoure la cooperació cap a i entre les ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible.

Juega Limpio Orihuela

El regidor de Promoció Econòmica, Miguel Ángel Fernández, i el tècnic municipal Eduardo Rodríguez, es van desplaçar a Madrid dimarts passat per a reunir-se amb la Secretària General de la Comissió Nacional de la UNESCO, Belén Llera, i amb una representant del Ministeri de Cultura, per a presentar i fer valer la candidatura d’Oriola a ‘Ciutat Creativa de la Literatura’, que s’emmarcaria dins de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO.

“Oriola posa en valor el potencial multicultural del seu territori amb més de 122 nacionalitats, el seu distingit patrimoni natural i cultural, la seva rica arxivística i tradició d’impremta, la seva comunitat diversa de creadors, i el poeta Miguel Hernández. Tots aquests elements són arguments per a presentar la candidatura aquest pròxim mes de juny”, ha comentat Fernández.

La UNESCO ha llançat la convocatòria per a nous ingressos en la seva Xarxa de Ciutats Creatives. El regidor ha declarat que Oriola “és una font d’oportunitats per a un nou turisme creatiu experiencial, pel qual la ciutat aposta a través de la Literatura, la Innovació i les Indústries Creatives”.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear en 2004 per a promoure la cooperació cap a i entre les ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Les 180 ciutats que actualment formen aquesta Xarxa treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria.

En unir-se a la Xarxa, les ciutats es comprometen a compartir les seves bones pràctiques i a desenvolupar vincles que associïn als sectors públic i privat i a la societat civil per a reforçar la creació, la producció, la distribució i la difusió d’activitats, béns i serveis culturals; desenvolupar pols de creativitat i innovació i augmentar les oportunitats a l’abast dels creadors i professionals del sector cultural; millorar l’accés i la participació en la vida cultural, en particular en benefici de grups desfavorits i persones vulnerables, i integrar plenament la cultura i la creativitat en els seus plans de desenvolupament sostenible.

Espanya compta amb sis ciutats en la Xarxa. Barcelona i Granada són Ciutats de la Literatura, Sevilla és Ciutat de la Música, Burgos i Dénia, Ciutats de la Gastronomia i Bilbao Ciutat del Disseny.

Cimera Internacional de la Literatura i Festival de Poesia i Llum en el VII Fòrum Espanya Creativa Oriola 2020

Oriola aprofitarà la celebració del VII Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius, que tindrà lloc en 2020 en el municipi per haver guanyat la Copa Espanya Creativa 2019, per a llançar una Programació anual enfocada a potenciar aquesta candidatura.

Entre les activitats previstes que reforçaran la mateixa, està prevista una Cimera Internacional de la Literatura i un Festival de Poesia i Llum en el cor de la ciutat, per a la posada en valor de tot el seu ric patrimoni a través de la Literatura. S’organitzaran, a més, una ruta de Cafès-Tertúlia, recitals de poesia i rutes teatralizadas pel centre històric; es potenciaran les Indústries Creatives amb la ja prevista I Mostra de les Indústries Creatives (MICCO) i es potenciarà la formació especialitzada en el sector de l’emprenedoria i la creativitat.

Tot aquestes activitats tenen per objectiu convertir a Oriola en un veritable ecosistema creatiu que potenciï la seva vitalitat i la posicioni com a ‘Ciutat Creativa de la Literatura per la UNESCO’, com una veritable destinació turística cultural i creatiu.