fbpx

Noticias de Alicante y provincia

domingo, 14 agosto 2022

L’Ajuntament promou la candidatura d’Oriola a ‘Ciutat Creativa de la Literatura per la UNESCO’

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear en 2004 per a promoure la cooperació cap a i entre les ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible.

El regidor de Promoció Econòmica, Miguel Ángel Fernández, i el tècnic municipal Eduardo Rodríguez, es van desplaçar a Madrid dimarts passat per a reunir-se amb la Secretària General de la Comissió Nacional de la UNESCO, Belén Llera, i amb una representant del Ministeri de Cultura, per a presentar i fer valer la candidatura d’Oriola a ‘Ciutat Creativa de la Literatura’, que s’emmarcaria dins de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO.

- Advertisement -

“Oriola posa en valor el potencial multicultural del seu territori amb més de 122 nacionalitats, el seu distingit patrimoni natural i cultural, la seva rica arxivística i tradició d’impremta, la seva comunitat diversa de creadors, i el poeta Miguel Hernández. Tots aquests elements són arguments per a presentar la candidatura aquest pròxim mes de juny”, ha comentat Fernández.

La UNESCO ha llançat la convocatòria per a nous ingressos en la seva Xarxa de Ciutats Creatives. El regidor ha declarat que Oriola “és una font d’oportunitats per a un nou turisme creatiu experiencial, pel qual la ciutat aposta a través de la Literatura, la Innovació i les Indústries Creatives”.

- Advertisement -

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear en 2004 per a promoure la cooperació cap a i entre les ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Les 180 ciutats que actualment formen aquesta Xarxa treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria.

En unir-se a la Xarxa, les ciutats es comprometen a compartir les seves bones pràctiques i a desenvolupar vincles que associïn als sectors públic i privat i a la societat civil per a reforçar la creació, la producció, la distribució i la difusió d’activitats, béns i serveis culturals; desenvolupar pols de creativitat i innovació i augmentar les oportunitats a l’abast dels creadors i professionals del sector cultural; millorar l’accés i la participació en la vida cultural, en particular en benefici de grups desfavorits i persones vulnerables, i integrar plenament la cultura i la creativitat en els seus plans de desenvolupament sostenible.

Espanya compta amb sis ciutats en la Xarxa. Barcelona i Granada són Ciutats de la Literatura, Sevilla és Ciutat de la Música, Burgos i Dénia, Ciutats de la Gastronomia i Bilbao Ciutat del Disseny.

Cimera Internacional de la Literatura i Festival de Poesia i Llum en el VII Fòrum Espanya Creativa Oriola 2020

Oriola aprofitarà la celebració del VII Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius, que tindrà lloc en 2020 en el municipi per haver guanyat la Copa Espanya Creativa 2019, per a llançar una Programació anual enfocada a potenciar aquesta candidatura.

Entre les activitats previstes que reforçaran la mateixa, està prevista una Cimera Internacional de la Literatura i un Festival de Poesia i Llum en el cor de la ciutat, per a la posada en valor de tot el seu ric patrimoni a través de la Literatura. S’organitzaran, a més, una ruta de Cafès-Tertúlia, recitals de poesia i rutes teatralizadas pel centre històric; es potenciaran les Indústries Creatives amb la ja prevista I Mostra de les Indústries Creatives (MICCO) i es potenciarà la formació especialitzada en el sector de l’emprenedoria i la creativitat.

Tot aquestes activitats tenen per objectiu convertir a Oriola en un veritable ecosistema creatiu que potenciï la seva vitalitat i la posicioni com a ‘Ciutat Creativa de la Literatura per la UNESCO’, com una veritable destinació turística cultural i creatiu.

ValenciàEspañol