L’exposició ‘José Estruch. Vida y teatro’ de l’Institut Gil-Albert rep el premi nacional Emporia al Millor muntatge

El projecte ha sigut un dels tres guardonats pel seu disseny com a mostra efímera transportable i itinerant

Juega Limpio Orihuela

Després de més de dos anys d’itinerància per teatres i sales de tota la província, l’exposició ‘Jose Estruch. Vida y teatro’ de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha rebut el premi nacional Emporia pel seu original disseny. El certamen d’arquitectures efímeres ha guardonat la mostra, projectada per Cota Zero, en la categoria de Millor muntatge.

La iniciativa, que ha rebut més de 25.000 visites, està plantejada amb un xicotet format de panells entrecreuats perquè puga instal·lar-se amb facilitat en els vestíbuls sense entorpir el trànsit dels espectadors. Fotografies i textos breus de José Estruch componen aquesta mostra que aprofundeix en la biografia del director teatral alacantí, Premi Nacional de Teatre en 1990, i es va concebre en 2016 per a commemorar el centenari del seu naixement.

El dissenyador de Cota Zero, José Luis Navarro, ha explicat que es va inspirar en una obra d’Oteiza per a dissenyar la proposta, en la qual queda intuït un itinerari organitzant el seu contingut, segons la selecció i estructura plantejada per les comissàries Vene Herrero, actriu basca que va realitzar la seua tesi sobre el cèlebre dramaturg, i Juana María Balsalobre, directora del departament d’Art i Comunicació Visual del Gil-Albert.

En tractar-se d’una exposició commemorativa, va arrancar la seua itinerància en el Teatre Principal d’Alacant, on va estar sis mesos per a, seguidament, emprendre un recorregut que li ha portat pel Teatre Principal de Monòver, la Mostra de Teatre d’Alcoi, el Teatre Cervantes de Petrer, el centre Escola de Música de Guardamar, l’Auditori de Sant Joan, el Gran Teatre d’Elx, el Teatre Auditori de la Vila, el Teatre Chapí de Villena, el Teatre Auditori de Dénia, la Casa de Cultura de Calp, el Centre Cultural de Beniarbeig, el Teatre Wagner d’Asp i l’alacantí Teatre Arniches.

Actualment es pot visitar en el Teatre Auditori de l’Alguenya fins al 28 de febrer, abans de traslladar-se al Pinós per a coincidir amb la pròxima Trobada nacional de Companyies de Teatre Amateur, que tindrà lloc al març.