fbpx
11.7 C
Alicante
domingo, 23 febrero , 2020

L’Hospital del Vinalopó accepta les propostes d’ús del valencià de la Plataforma per la Llengua

La gerència de l'hospital diu que un pla d'implantació de la llengua pròpia arribarà a tots els centres sanitaris durant l'any 2019.

- Publicidad -Teulada

Lo más leído

Cazador revienta a un zorro a golpes contra el coche de activistas animalistas

El hombre lo cogió por la cola, tal y como se puede ver en el vídeo, y lo estampó en repetidas ocasiones contra el vehículo de 'Saboteadores de la caza'.

Un hotel de Benidorm tienta a sus huéspedes con una ‘colección prohibida’ de escapadas

La primera experiencia del hotel coincide con San Valentín e incluye el "Satisfyer".

Muere un hombre tras chocar contra unos árboles en Elche

Hasta el lugar se ha desplazado una unidad del SAMU cuyo equipo médico ha realizado la reanimación cardiopulmonar avanzada y otras maniobras de recuperación al hombre sin respuesta.

Localizada la mujer desaparecida en Elche el pasado miércoles

Los agentes observaron a una persona deambulando por la calle mientras realizaban tareas de regulación de tráfico con motivo del traslado de un trono.

L’Hospital Universitari del Vinalopó, centre públic de gestió privada de la xarxa de la Conselleria de Sanitat Universal, presenta una manca sistemàtica d’ús del valencià, tant a les instal·lacions hospitalàries com als catorze centres de salut o ambulatoris mèdics que gestiona al Departament de Salut del Vinalopó, a Elx, Crevillent i Aspe.

En general, a l’Hospital del Vinalopó, tota la informació, publicitat i comunicació amb els pacients es fa només en castellà. El gestor privat de la sanitat pública al Baix Vinalopó (Ribera Salut-Hospital del Vinalopó) no té impresos bàsics de comunicació i relació amb els pacients en valencià. La retolació nova tampoc no és en valencià.

La Plataforma per la Llengua, el passat 15 d’abril, va presentar al·legacions davant de la Conselleria de Sanitat per la negativa del director de l’hospital a corregir l’actuació sobre l’ús del valencià. Ara, després de les denúncies de l’entitat, el director adjunt de l’hospital, José David Zafrilla, afirma que «s’està realitzant una revisió per tal de millorar aquesta cartelleria i el seu ús en valencià». Segons informació que ha arribat a la Plataforma per la Llengua, «la gerència de l’hospital del Vinalopó ha dissenyat un pla d’implantació progressiva de l’ús del valencià als centres que arribarà al 100% l’any 2019».

Cal destacar que des del mes d’abril del 2019, finalment, com s’havia demanat des de la Plataforma per la Llengua, el valencià s’ha inclòs també en el missatge d’espera del contestador telefònic, juntament amb el castellà, l’anglés i l’alemany. José David Zafrilla, portaveu de l’hospital, conclou que «des del 2019 es fan més comunicacions en valencià. I tot el material serà en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana durant 2019». Per a l’ONG del valencià, la resposta de la gerència de l’hospital de les comarques del sud es considera un èxit de la tasca de l’entitat.

El gener del 2018 i el febrer del 2019, el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, va informar la Conselleria de Sanitat Universal i el director del centre sanitari sobre la manca d’ús del valencià en la informació i comunicació de l’Hospital del Vinalopó i als ambulatoris associats. La primera resposta, per part de la direcció de l’empresa Ribera Salut, va ser contrària a fer cas de les demandes.

El director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana va considerar «no satisfactòria» la resposta del director adjunt de l’Hospital Universitari del Vinalopó i va demanar a la Conselleria de Sanitat que prenguera «les mesures adequades» a fi de millorar l’ús normal del valencià als centres vinculats a l’Hospital.

También te puede interesar

Últimas noticias

La empresa valenciana Erum renovará las perchas del grupo Inditex

El grupo Erum, que además de fabricar perchas para el grupo Inditex, lo hace para las 10 grandes superficies más importantes a...

Compromís propone incorporar a sindicatos en la mesa de transporte

Según ha denunciado el concejal de Compromís en el Ayuntamiento de Alicante Rafa Mas, hay "cientos de personas que trabajan en los...

Fallece un hombre de 70 años tras caerle un coche encima en Teulada

Un hombre de 70 años ha fallecido este sábado en Teulada tras caerle encima un coche. El vehículo estaba aparcado en un...

Una empresa alicantina busca ‘programadores rurales’

La mercantil pretende ofrecer una oportunidad laboral a "aquellos candidatos que quieran desarrollarse profesionalmente, a la vez que trabajan rodeados de naturaleza...

Un atropello a la figura de Miguel Hernández, el poeta del pueblo

Se habla estos días de atropello del Ayuntamiento de Madrid, en manos de la derecha, que no se puede permitir en una...
CatalanSpanish